Ordnings- & trivselsregler

Ordnings- & trivselsregler

Föreningens regler gäller inte bara dig som medlem utan också besökare, inneboende och hantverkare som utför jobb i din lägenhet.

Störande ljud

Det ska vara lugnt och tyst i husen och på balkongerna:
Vardagar 22:00 – 07:00
Helger 23:00 – 09:00

Högljudda renoveringsarbeten (såga, borra, spika, etc.) får inte utföras efter 20:00.

Meddela gärna dina grannar om du ska ha fest, men tänk på att tiderna för ljudnivåer fortfarande gäller.

Renoveringar

Boende ska skicka in förslag på renoveringar och förändringar som påverkar väggar och planlösning till styrelsen för godkännande innan renovering påbörjas. Bärande konstruktioner får ej påverkas och vår förvaltare HSB skall kontaktas.

Det är förbjudet at montera in elektriska fläktar och liknande i direkt anslutning till ventilationskanaler i kök och badrum.

Renoveringsarbeten får ej utföras efter 20:00.

Sopor och återvinning

Hushållssopor slängs i sophuset placerat utmed Strålgatan, till vilket du använder din låsbricka. Kartonger, tidningar, metall, glas och plast återvinns vid återvinningsstationen vid Essinge Brogatan 37. Fyra gånger årligen kommer också en mobil miljöstation till ön, läs mer på Stockholm vatten och avfall.

Det är som boende ditt eget ansvar att forsla bort dina sopor och grovsopor som inte kan slängas på ön. I sophuset utmed Strålgatan är det förbjudet att slänga grovsopor då det innebär en merkostnad för föreningen och i förlängningen dig själv.

Det är också på grund av brandskyddsregler förbjudet att ställa saker i allmänna utrymmen som trapphus och utanför vindsförråd. Föremål placerade där kan omedelbart komma att forslas bort på bekostnad av ägaren. Ansvaret för brandskyddsregler efterföljs ligger hos både bostadsrättsföreningen såsom dig som boende. Mer om brandskyddsregler och mycket annat kan du läsa på Storstockholms Brandförsvars hemsida.

Takterrass

I ingången på Strålgatan 23 finns det högst upp en gemensam takterrass. Dagtid är den öppen för alla medlemmar, kvällstid är den bokningsbar för dig och ditt sällskap: söndag-torsdag mellan klockan 18 och 22, fredag-lördag 17 till 23.

Du bokar digitalt via Easybook, samma inlogg som du har till tvättstugan – här. När du loggat in, scrolla högst upp och byt i rullgardinen från ”Tvättstuga” till ”Takterrass”.

Du får bara boka ett tillfälle åt gången och max en gång per lägenhet och månad.

Viktigt när du bokar terrassen:

– Den grill du får använda är den gemensamma klotgrill som står där. Engångsgrillar är förbjudna och använd inte tändvätska.  Använd i stället eltändaren som finns innanför dörren hängandes på väggen vid terrassen.

– Städa alltid efter dig. Du som bokare har ansvar för att terrassen är städad senast 11:00 dagen efter bokningen.

– Oavsett tidpunkt så visa hänsyn till intillboende grannar, i vårt egna hus och i andra.

Balkonger

Blomlådor och vädringsräcken får inte hängas ut från balkongerna. Det är inte tillåtet att skaka mattor och dylikt från balkongen. Visa hänsyn till grannarna vid städning och vattning av balkongen. Släng inte heller ut cigaretter eller fimpar från vare sig balkong eller fönster.

Tvättstuga

Vi har ett digitalt bokningssystem för tvättider, som du hittar här.

Nyinflyttad? Då behöver du ett konto – läs mer här (scrolla till ”Tvättstugan”).

Du kan som mest boka tre timmar men om du tror att du klarar dig på mindre tid så boka gärna så – då kan fler få tider.

Har man inte börjat tvätta inom en timme efter sin bokade tid räknas den som fri och kan utnyttjas av annan boende. Tvättstugan ska tas om hand och städas efter varje tvättid. Tänk särskilt på att tömma luddfilter i torktumlaren och att ta bort gammalt tvättmedel i tvättmedelsfacken.

Uppvärmning, energi och miljö

Stäng av eller sänk värmen på elementen om du vädrar. Använd varmvattnet med omtanke.

Uthyrning av lägenheter i andra hand

All uthyrning av lägenheter i andra hand måste godkännas av styrelsen. Mer information om detta hittar du under Andrahandsuthyrning.

Ventilation

Det är förbjudet att sätta upp elektriska fläktar eller liknande vid ventilationen i kök och badrum.

Vindsförråd

Ska ha namn och lägenhetsnummer. Ingenting får ställas utanför förråden eller i gångarna.