Rengör vattenlås – steg för steg

Rengör vattenlås – steg för steg

Det är enkelt att själv förebygga stopp i avloppet i dusch och handfat. Genom att göra rent ofta kan förhindra att det blir stopp. Du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör. Flera tutorials finns på youtube om nedanstående förklaring inte är tillräckligt tydligt. Klicka här för att komma till dessa.

1. Placera hinken under röret och skruva bort den rundade nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.

2. Lossa den övre ringen, och lossa därefter sidoringen. När ringarna är lossade tar du vattenlåset och böjer det nedåt tills det släpper från det övre röret. Sedan drar du ut vattenlåset från sidoröret.

3. Lägg vattenlåset och kåpan i handfatet och skölj noga med varmt vatten. Glöm inte att se till att hinken är rätt placerad så att smutsigt vatten kommer i hinken. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel, tång eller liknande. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avsloppsjobbet är klart!

4. Se även till att rensa avloppet i golvbrunnen i duschen. I de flesta nya golvbrunnar sitter det en liten behållare som samlar upp skräpet. Ta ur behållaren och gör ren den i en hink med varmt vatten, skrubba med en svamp och använd plasthandskar. När det är rent är det bara att sätta tillbaka behållaren i golvbrunnen och lägga på locket. Var noggrann med att du sätter tillbaka den vita avloppslocket rätt, annars kan dålig lukt uppstå.